Contactinformatie
ACRRES
Edelhertweg 1
8219 PH Lelystad
Postbus 430
8200 AK
0320 29 11 11
info@acrres.nl
Een gepatenteerde technologie werd ontwikkeld voor de koppeling van een co-vergister aan een bio-ethanol installatie op kleine schaal. In de loop van 2012 heeft ACRRES in samenwerking met Byosis van dit concept een prototype gerealiseerd binnen het zogenaamde EnergieRijk project. Binnen dit onderzoeksproject werden verschillende productieprocessen op pilotschaal aan elkaar gekoppeld door reststromen uit het ene proces toe te passen in het andere proces. Dit rapport beschrijft de resultaten.
Bekijk publicatieVoedsel verbouwen op drijvende eilandjes van piepschuim: om te kijken of dat mogelijk is, is de Stichting Drijvende Eilanden dinsdag een proef begonnen bij de Wageningen Universiteit in Lelystad.
Bekijk publicatieBelo Molares presentation; biomassa bewerking
Bekijk publicatieDe testlocatie werkt aan verlaging van de kostprijs van windenergie. Ecofys en Enercon testen windturbines op het terrein van Wageningen University and Research. Hierdoor kan ACRRES onderzoek doen aan groene grondstoffen en duurzame energie.
Bekijk publicatie
Het aantal agrarische bedrijven dat zonnestroom (PV) produceert is de afgelopen jaren snel toegenomen. De huidige salderingsregeling of de Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en fiscale regelingen maakten het voor veel agrarische ondernemers aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.
Bekijk publicatie
Klik hier voor de link naar de website.
Flyer Energykeeper
Bekijk publicatieOp 13 april werden de resultaten van de PPS (publiek private samenwerking) Kleinschalige Bioraffinage gepresenteerd tijdens het ACRRES symposium Biomassa ontrafeld. Lees hier het verslag.
Country data on energy consumption in different agroproduction sectors in de European countries.
Bekijk publicatieIn dit onderzoek werd de Molares® als voorbehandelmethode getest.
Bekijk publicatie
Stichting Drijvende eilanden vroeg de Wetenschapswinkel te onderzoeken of het mogelijk is om op een duurzame wijze voedsel te verbouwen (overal ter wereld) op zogenaamde drijvende eilanden. Deze drijvende objecten zijn gemaakt van Airpop/expanded polystyrene (EPS).
A common challenge in moving from a simulation environment to hardware is the simulation model does not capture all of the intricacies of a hardware implementation.
Bekijk publicatie
This second set of two deliverable report series presents an overview of the major outcomes, modelling developments, and experimental analysis conducted at the Delft University of Technology within the framework of Cellular Smart Grid Platform (CSGriP) project.
Bekijk publicatieThis first set of two deliverable report series presents an overview of the major outcomes, modelling developments, and scientific contributions conducted at the Delft University of Technology within the framework of Cellular Smart Grid Platform (CSGriP) project.
Bekijk publicatieDescription of Cellular Smart Grid Platform (CSGriP) tests and results
Bekijk publicatieThis report summarizes demonstration setups developed at the HAN and Avans Universities of Applied of Science to test the Cellular Smart Grid Platform concept.
Bekijk publicatie
Werkpakketten 1&2 van project Foodgrade productie van zoutwateralgen. Deelrapport II: Batchexperimenten met zoute reststromen en verschillende mariene algensoorten.
Bekijk publicatie
Werkpakketten 1&2 van project Foodgrade productie van zoutwateralgen, Deelrapport I: Achtergrondinformatie zoutwateralgen: selectie van soorten en omgevingsomstandigheden.
Bekijk publicatie
Biobrandstof uit plantaardig afval klinkt fantastisch, maar is er wel voldoende afval in de landbouw om brandstof van te maken? Interview met Rommie van der Weide: dekennisvannu.nl
Bekijk publicatieDe nieuwe proeffabriek voor de productie van bio-ethanol uit suikerbieten en maïs moet aantonen dat de productie rendabel kan.
Bekijk publicatieWageningen ontwikkelt speciale verwerkingstechnieken om uit suikerbieten chemische grondstoffen te maken.
Bekijk publicatieMet de teelt van algen wordt al jaren geëxperimenteerd in Nederland. Maar algenboeren zijn er amper of ze zijn al gestopt. Toch is er een sterk geloof dat dat gaat veranderen nu de teelt van de eiwitrijke algen commercieel gezien steeds interessanter wordt.
Bekijk publicatieAlgen staan nog altijd bekend als het groene goud. Ze zijn vrij eenvoudig te kweken en handig als veevoer, biobrandstof of om verf mee te maken. Artikel op Nemokennislink.nl
Bekijk publicatiePowerPointPresentatie Hellen Elissen & Bob van Laarhoven, seminar Waarde uit waterige reststromen, 15 juni 2016
Bekijk publicatiePowerPointPresentatie seminar Waarde uit waterige reststromen 15 juni 2016.
Achtergrond: Het herbenutten van reststromen staat op veel duurzaamheidsagenda’s van bedrijven en overheden. Mede door voortschrijdende technologieontwikkeling zijn er voor veel vaste restromen kansrijke markten ontstaan. Voor een goede benutting van veel waterige reststromen zijn nog stappen te maken. Deze uitdaging staat centraal tijdens ons seminar op woensdagmiddag 15 juni. Hoe kun je uit een waterige reststroom waarde halen? Wat kunnen bijvoorbeeld algen, waterplanten en insecten hier in betekenen.
Bekijk publicatieOp 10 maart 2016 zijn tijdens een slotconferentie de resultaten van een tweejarig onderzoek naar de haalbaarheid van de eerste ECOFERM Kringloopboerderij gepresenteerd. De presentaties tijdens de conferentie kunt hier lezen.
Bekijk publicatieDit rapport is opgesteld in het kader van het project ‘ECOFERM’.
De veehouderij produceert naast vlees, melk en eieren ook reststromen mest, urine, warmte, waterdamp, ammoniak, methaan en CO2. Deze stoffen worden niet − of niet optimaal − benut, wat
in economisch en ecologisch opzicht een verlies betekent. Daarom is InnovatieNetwerk enkele jaren geleden gestart met de ontwikkeling van ECOFERM, de kringloopboerderij.
Bekijk publicatie
Samenvatting presentaties kennismiddag 7 november 2014
Bekijk publicatieResultaten onderzoek 2012
Bekijk publicatieOp basis van internationaal literatuuronderzoek blijken er interessante kansen voor toepassing van microalgen producten in landbouwgewassen te zijn. In dit rapport worden zowel groene algen als cyanobacteriën gedefinieerd als microalgen.
Bekijk publicatie
Binnen het project Energierijk zijn bij ACRRES diverse proefopstellingen op pilotschaal gerealiseerd, waaronder twee algenvijvers waarin onder andere wordt onderzocht hoe een zo groot mogelijke algenproductie kan worden gerealiseerd.
Bekijk publicatieHet project is een samenwerking tussen consortium- partners Kelstein Algen B.V., AF&F B.V. en Wagenin- gen UR ACRRES.
Bekijk publicatieDe transitie van de agribusiness naar markten en producten met hogere toegevoegde waarde acht de provincie Drenthe wezenlijk voor de sector.
Bekijk publicatieIn de ACRRES-pilot Energierijk worden verschillende installaties (co-vergister+WKK, ethanolproductie en algenkweek) beproefd waarbij zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van elkaars reststromen (warmte, CO2, digestaat).
Bekijk publicatieHet aardgas dat we in Nederland uit de grond halen raakt langzamerhand op. Maar gelukkig zijn er ook andere manieren om gas te winnen. Sanny Verhoeven laat zien hoe biogas gemaakt wordt uit koeienmest.
Een bollenbedrijf uit Espel in de Noordoostpolder krijgt 120.000 euro subsidie van de provincie om gas uit bollen te winnen.
Het verhogen van de biogasopbrengst door middel van thermische druk-hydrolyse van de voeding van de vergister
Bekijk publicatieACRRES: voor het onafhankelijk testen van zon PV-systemen op performance en rendabiliteit.
Bekijk publicatieEnergieRijk heeft diverse proefopstellingen gerealiseerd met betrekking tot co-vergisting met warmtekrachtkoppeling, bio ethanol productie, algenproductie, zonnestroom productie en een voorbewerkingsinstallatie.
Bekijk publicatieEnergieRijk heeft diverse proefopstellingen gerealiseerd met betrekking tot co-vergisting met warmtekrachtkoppeling, bio ethanol productie, algenproductie, zonnestroom productie en een voorbewerkingsinstallatie.
Bekijk publicatieEnergieRijk heeft diverse proefopstellingen gerealiseerd met betrekking tot co-vergisting met warmtekrachtkoppeling, bio ethanol productie, algenproductie, zonnestroom productie en een voorbewerkingsinstallatie.
Bekijk publicatieAgrarische ondernemers vragen zich wel eens af hoeveel zonnestroom er op een zonnepark opgewekt kan worden en of het aantrekkelijk is om minder productieve percelen uit productie te nemen en er stroom op te gaan produceren.
Bekijk publicatieIn het project ‘Scholier zoekt waarde’ gaan scholieren van technasium opleidingen aan de slag met reststromen. Dat gebeurt binnen het Kennisprogramma DuurzaamDoor Flevoland 2014-2016.
Bekijk publicatieHet energie(transport)systeem kraakt steeds meer door de groeiende hoeveelheden hernieuwbare energie. Het vanuit centrales opgebouwde systeem past niet bij decentrale energie van wind en zon.
Bekijk publicatieAangezien Nederland zich tot doel gesteld heeft om in 2020 14 % van de energie duurzaam op te wekken, wordt er de komende jaren een sterke toename van het huidige aanbod duurzame energie verwacht.
Bekijk publicatieReststromen ontstaan tijdens de teelt en verwerking en bij het broeiproces. Totaal worden de hoeveelheden geschat op circa 60000 ton drogestof tijdens de teelt en verwerking en circa 13000 ton drogestof bij de broeierij.
Bekijk publicatieVoor het project EnergieRijk wordt onder meer een onderzoeksvergister gebouwd om kennis te vergaren over het toepassen van een co-vergister in combinatie met andere processen voor gebruik van restwarmte.
Bekijk publicatieNederland heeft veel natuurgebieden. Bijvoorbeeld graslanden die uitsluitend gemaaid mogen worden vanwege het beheer wat er op toegepast wordt. Biomassa uit deze natuurgebieden kan ingezet worden als duurzame energiebron.
Bekijk publicatieIn opdracht van Burger Lelies en Tulpen BV zijn vergistingsproeven uitgevoerd met bloembolresten. Er zijn proeven uitgevoerd met resten van zowel lelie als tulp.
Bekijk publicatieHet rendement van co-vergistingsinstallaties staat de laatste jaren in Nederland in toenemende mate onder druk.
Bekijk publicatieDigestaat is het restproduct dat overblijft na de (co)-vergisting van drijfmest voor de productie van biogas. Het kan als meststof worden gebruikt in de akker-en tuinbouw en worden toegepast zoals drijfmest. D
Bekijk publicatieEffect van verschillende varianten van raffinage van bietenblad op bodemvruchtbaarheid en stikstofverliezen
Bekijk publicatieHet doel van deze studie was te inventariseren welke waardevolle stoffen uit mest gewonnen kunnen worden en wat de potentie is in technologie en markt om deze te verwaarden.
Bekijk publicatieOp basis van internationaal literatuuronderzoek blijken er interessante kansen voor toepassing van microalgen producten in landbouwgewassen te zijn.
Bekijk publicatieIn de loop van 2012 heeft ACCRES-Wageningen UR in samenwerking met het bedrijf Algae Food & Fuel algenproductiefaciliteiten gerealiseerd op het terrein van ACRRES in Lelystad. Deze faciliteiten bestaan uit algenvijvers en fotobioreactoren met LED-verlichting.
Bekijk publicatieAlgen zijn door hun voedingswaarde en het goede effect op de gezondheid van het vee een waardevolle veevoederadditief. Door duurzame teelt op reststromen en het hoge eiwitgehalte dragen algen bij aan verdere verduurzaming van veevoederindustrie.
Bekijk publicatieDeze brochure geeft meer informatie over de kansen voor toepassing van algen in veevoer, maar ook de uitdagingen om dit te realiseren.
Bekijk publicatieDe Universiteit van Wageningen gaat samen met enkele partners op haar onderzoeksterrein In Lelystad een kas bouwen om op constante wijze (dag en nacht) algen te kweken op basis van zonlicht en led licht.
In 2012 is het project Groen Proceswater gestart. Hierin worden de mogelijkheden van zuivering van brouwerijprocesafvalwater met behulp van microalgen onderzocht. Dit wordt gedaan in een samenwerkingsverband van Heineken Nederland BV, Algae Food & Fuel en WUR-Acrres.
Bekijk publicatieBinnen de Uitvoeringsagenda Duurzame Veehouderij (UDV) zijn het sluiten van demineralenkringloop en de verduurzaming van veevoer belangrijke doelen.
Bekijk publicatieVoedsel- en diervoederveiligheid van algenproducten; Verkenning van wet- en regelgeving voor voedselveilige productie van algen
Bekijk publicatieOnderzoek op een praktijkbedrijf in de Wieringermeer naar de mogelijkheden om algen te kweken op perceel dat in zomer en najaar wordt geïnundeerd ter bestrijding van schadelijke aaltjes.
Bekijk publicatieACRRES
Edelhertweg 1
8219 PH Lelystad
Postbus 430
8200 AK
0320 29 11 11
info@acrres.nl
Blijf op de hoogte van gebeurtenissen op het gebied van duurzame energie en groene grondstoffen.