Ongeveer 21% van de totale oppervlakte van de EU wordt bedekt door grasland en groene struiken. Tegenwoordig wordt deze hulpbron grotendeels ongebruikt gelaten. Afgezien van het verspilde potentieel veroorzaakt dit kosten voor het individu en de samenleving.
GO-GRASS zet zich in om dit potentieel te benutten, waardoor het bruikbaar wordt, de invoer van voedingsstoffen en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen worden verminderd en manieren worden gevonden om plattelandsgemeenschappen te versterken.
De verkregen grondstoffen zullen worden gebruikt voor de productie van biobased producten die bestaande alternatieven op basis van fossiele brandstoffen vervangen, zoals meststoffen of plasticverpakkingen. Het terugwinnen van anders verloren gegane natuurlijke hulpbronnen zou een aanzienlijk effect kunnen hebben op de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen op EU-niveau. Het project is gericht op grootschalige replicatie, met name in afgelegen gemeenschappen met onbenutte hulpbronnen.
Het GO-GRASS-consortium bestaat uit een multidisciplinair team van 22 partners uit acht Europese landen (Duitsland, Spanje, Denemarken, Zweden, Nederland, België, Roemenië en Hongarije). Het project is opgebouwd rond vier veelbelovende regionale demonstratiesites in Nederland, Zweden, Duitsland en Denemarken. Op deze demonstratielocaties zullen de partners samenwerken met landbouwers, onderzoekscentra en lokale technologische bedrijven om verschillende producten op basis van gras te creëren en het potentieel van deze onbenutte middelen te ontsluiten. Drie partners uit Hongarije, Roemenië en Spanje zullen ook deelnemen aan het project om te bepalen of de op de demonstratielocaties geteste oplossingen ook in hun regio’s kunnen worden toegepast.
Binnen de Nederlandse demo richten wij ons op het ontsluiten van het cellulose vanuit berm- en natuurgras, door middel van onder anderen het vergisten van gras. Het materiaal wat overblijft wordt getest voor gebruik binnen de papierindustrie bij Schut papier, een van de partners in het project. Door het opwaarderen van laagwaardig gras tot hoogwaardig papier wordt extra waarde toegevoegd voor de landeigenaren. Daarnaast is er voor de papier industrie een meer circulaire grondstof gekomen en is wellicht een duurzamer papierproces te ontwikkelen.
Daarnaast hebben we het voortouw in het overzicht creëren van de verschillende technologieën nodig bij de demo’s. Door dit overzichtelijk te maken is uitwisseling van kennis vaak makkelijker.