Circulaire economie
Een circulaire economie houdt in dat mensen aangezet worden tot het maximaal hergebruiken van materialen, energie, afval, nutriënten en water. Om een circulaire economie te bewerkstelligen zijn nieuwe technieken nodig, evenals nieuwe ontwerpen, nieuwe business modellen en multidisciplinair denken. Binnen de circulaire economie speelt het biologische kringloopdenken (bio based economy) een belangrijke rol.
Wat doen wij?
Samen met bedrijven onderzoeken en testen wij de nieuwste innovaties die bijdragen aan het sluiten van kringlopen van energie en nutriënten. Op onze testlocatie in Lelystad hebben we de afgelopen jaren een proefopstelling voor het sluiten van deze kringlopen getest: er is een vergister, vijvers/bassins voor kweek van algen en aquatische biomassa en een bio-ethanolfabriek gekoppeld aan een landbouwbedrijf en natuurgrond. Het landbouwbedrijf en natuurgrasland leveren mest,voer- en gewasresten en natuurgras voor de vergister, terwijl het digestaat weer terug gaat als meststof voor het landbouwland of wordt gebruikt voor de kweek van biomassa. De warmte en CO2 die vrijkomt bij de verbranding van het biogas wordt gebruikt voor de kweek van microalgen en waterplanten en de ethanolfabriek. De praktische – en economische haalbaarheid, evenals duurzaamheidsaspecten, worden meegenomen en onderzocht bij alle activiteiten die we op dit vlak doen.
Voorbeelden
Wij werken aan concepten voor de kweek van biomassa op afval- en reststromen w.o. digestaat. Dit leidt ertoe dat een groot deel van de nutriënten teruggewonnen en nuttig hergebruikt kunnen worden, iets wat bijvoorbeeld met de huidige technieken in de afvalwaterverwerking minder goed mogelijk is. Ook zijn we betrokken bij projecten waarin het sluiten van voedselkringlopen in steden en het sluiten van de fosforkringloop in Nederland centraal staan.
Samenwerking
Breng een multidisciplinair team van technisch geschoolde onderzoekers en mensen met kennis van de landbouwpraktijk samen op een locatie met allerlei faciliteiten (veel testmogelijkheden in de vorm van vergisters, kweek van aquatische biomassa en een bio-ethanolfabriek) en je krijgt een broedplaats voor innovaties waar bedrijven hun voordeel mee kunnen doen.
Interesse?
Bent u geïnteresseerd om samen met ons ideeën voor het sluiten van kringlopen verder te ontwikkelen?
Neem contact op met:
Rommie van der Weide
tel.: 0320-291631