Nieuwe aquatische en terrestrische biomassa
Met aquatische biomassa wordt alle plantaardig of dierlijk materiaal dat in water groeit bedoeld, bijvoorbeeld algen, waterplanten en aquatische ongewervelden (zoals wormen, insecten en rotiferen). Deze kunnen worden gekweekt op reststromen wat leidt tot reductie van de reststromen en terugwinning van nutriënten zoals P en N. Op deze manier wordt afval gevaloriseerd tot nieuwe producten.
Reststroom
Een voorbeeld van een reststroom is de dunne fractie van digestaat dat vrijkomt na de productie van biogas of verschillende soorten proceswater uit de voedingsmiddelensector. De nog waardevolle nutriënten uit dit water worden door deze technieken omgezet in hoogwaardiger componenten in de gekweekte aquatische biomassa zoals eiwitten, vetten en functional ingredients (bijv. antioxidanten en kleurstoffen). Deze kunnen (al dan niet na bioraffinage) vervolgens toegepast worden als bijvoorbeeld duurzaam (huis)diervoeder of voedingsingrediënt.
Wat doen wij?
Wij werken binnen verschillende projecten samen met algenproducenten, technologieproducenten, afnemers van aquatische biomassa of bedrijven die reststromen hebben in de agrofoodsector om hun productiemethoden winstgevender en duurzamer te kunnen maken. Zo realiseren wij dat laagwaardige componenten omgezet worden in waardevolle grondstoffen.
Voorbeelden
ACRRES heeft bijvoorbeeld deelgenomen aan een netwerk van algenpilots in Noordwest Europa, waarbij o.a. gewerkt werd aan modellen voor algenkweek (openvijver, buisreactoren en vlakplaat). Ook zijn we betrokken geweest bij een project rond de productie van meervoudig onverzadigde vetzuren (PUFAs) uit algen. Onderdeel van het project was de sociaal-maatschappelijke inbedding van grootschalige algenproductie, bijvoorbeeld via verkenning van maatschappelijke acceptatie en uitvoering van LCA’s (levenscyclusanalyses). Verder onderzoeken we bijvoorbeeld of de inundatie van land meer economisch rendabel gemaakt kan worden door algenteelt en hoe algen gekweekt op reststromen toegepast kunnen worden als veevoeding Daarnaast hebben we ervaring met de kweek van verschillende soorten waterplanten, zoals kroos.
Samenwerking
Voor het onderzoek aan algen beschikken wij over kweeksystemen op verschillende schaalgroottes: van kweeksystemen tot snelle tests en kweekreactoren op literschaal waarin procesparameters volledig gecontroleerd kunnen worden. Ook beschikken wij over veel praktijkervaring, een hands-on mentaliteit en enthousiasme. Een unieke en ideale combinatie voor toegepast onderzoek.
Interesse?
Beschikt uw bedrijf over waterige reststromen die mogelijk geschikt zijn of heeft u interesse in de kweek van aquatische biomassa of de verwerking en het gebruik ervan?
Neem contact op met:
Rommie van der Weide
tel.: 0320-291631
E-mail: rommie.vanderweide@wur.nl