Slimme energiesystemen & Waterstof
Het elektriciteitssysteem van de toekomst bestaat voor een groot deel uit duurzame energie. Energie uit zon en wind is per definitie onvoorspelbaar en stelt de maatschappij voor nieuwe technische en economische uitdagingen. Aan de andere kant maakt internet en ICT nieuwe innovaties mogelijk die oplossingen bieden. Slimmer omgaan met energie in combinatie met ICT wordt ook wel Smart Grid genoemd. En dat is waar ACRRES aan werkt.
Wat doen wij?
Samen met het bedrijfsleven worden concepten ontwikkeld, onderzocht en getest waarmee duurzame energie beter en goedkoper afgezet kan worden op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk. Technologie van energieproductie komt hier samen met de economie, opdat er meer wind- en zonne-energie wordt geproduceerd. Denk hierbij aan opslag in accu’s, power to X als gas, waterstof, methaan etc., netstabilisatie, peakshaving, cablepooling etc.
Het waterstofmolecuul is niet meer weg te denken uit de energietransitie. Door de veelzijdige toepassingsmogelijkheden en de omissie aan broeikasgassen bij gebruik, is waterstof een onmisbare schakel in de energievoorziening. Ook de in de agrarische sector lijkt waterstof onmisbaar. De werktuigen gebruiken veel brandstoffen die broeikasgassen uitstoten. Een van de weinige alternatieve brandstoffen die dat probleem kan oplossen is waterstof. De term is hot, de gerealiseerde waterstofinstallaties laten nog op zich wachten. De markt is nog onbekend met het gebruik, de kosten zijn vaak hoog en regelgeving blijft achter. Bij ACRRES werken we aan het oplossen van dergelijke uitdagingen.
Voorbeelden
ACRRES heeft een eigen semi-off grid netwerk waarbij getest wordt of zon, wind, elektrolyser en wkk met een accu en diverse gebruikers zoals een elektrische laadpaal een stabiel netwerk kunnen zijn. Met dit grid worden ook testen gedaan naar het produceren van groene waterstof. Door onze testsite met zon, wind, een accu en, niet te vergeten, een elektrolyser, kunnen we diverse bedrijfssituaties nabootsen. Daarnaast werd bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie uitgevoerd om bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie direct aan te sluiten op windenergie. Ook werden de mogelijkheden onderzocht om (wind)energie op te slaan in koeling/vriezers of kookprocessen. Nog een goede weerspiegeling van de vooruitstrevende proeven die we doen is de inzet van onze waterstofheftruck op locatie. De heftruck wordt gebruikt voor agrarische werkzaamheden. Hiermee doen wij ervaring op met waterstof in de praktijk, zoals commerciële bedrijven deze toepassingen ook in zouden zetten.
Samenwerking
De bestaande faciliteiten (windturbines, zon-pv, elektrolyser, (waterstof)gebruikers, eigen netwerk op 150 KW, veel ruimte, goede vergunningen, veel testmogelijkheden, demonstratiemogelijkheden en kennis economische modellen) in combinatie met onze ervaring als praktijkonderzoekers geven ACRRES een uniek uitgangspunt bij de verdere ontwikkeling van Smart Grids en waterstofconcepten.
Interesse?
Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden rond de energietransitie? Neem contact op met:
Andrea Terbijhe
tel.: 0320-291532